
Polski Producent Żywności 2012 - XVI edycja konkursu
admin 2012-05-29
W Karniowicach wyróżnione małopolskie firmy przetwórstwa rolno - spożywczego otrzymały Nominację Marszałka Województwa Małopolskiego do tytułu "Polski Producent Żywności 2012". Wręczył je w imieniu samorządu województwa wicemarszałek Wojciech Kozak.
W Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbyła się XVI Edycja Inicjatywy Pozytywistycznej "Polski Producent Żywności 2012". Kapitule Konkursowej przewodniczył wicemarszałek Wojciech Kozak.
Województwo Małopolskie po raz kolejny uczestniczyło w przedsięwzięciu organizowanym przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu. Tegoroczna edycja jest szesnastą odsłoną wydarzenia. Firmy nominowane przez Kapitułę Wojewódzką będą miały możliwość wzięcia udziału w etapie ogólnopolskim konkursu "Polski Producent Żywności". Laureaci ogólnopolscy otrzymają tytuł "Polski Producent Żywności 2012" wraz z prawem oznakowania swoich produktów logo inicjatywy.
Kapituła pod przewodnictwam wicemarszałka Wojciecha Kozaka wybrała trzech laureatów, którzy uzyskali nominację do ogólnopolskiego etapu konkursu. Ocena nastąpiła po degustacji prezentowanych produktów.
Nominacje otrzymały firmy:
1. Przetwórstwo Rybne "KRAK-MARFISH" Jolanta Piekara - za produkt krajanka wiejska filety śledziowe
2. Zakład Przetwórstwa Mięsa Edmund Barczyk - za produkt szynka wiejska pieczona
3. Zakład Przetwórstwa Mleczarskiego "DOMINIK" Sp. z o.o. - za produkt śmietana spożywcza 18%
Inicjatywa Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego poprzez nadawanie tytułów "Polski Producent Żywności" skutecznie promuje najlepsze polskie, w tym również małopolskie, produkty żywnościowe oraz rodzimych producentów.
Udział w konkursie wzięło 15 firm zlokalizowanych na terenie województwa małopolskiego z branży mięsnej, mleczarskiej, zbożowej, przetwórstwa owocowo - warzywnego i innych. Wszystkie firmy spełniły założenia opracowane przez głównego organizatora konkursu tj. Zarząd Główny Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu - w tym zwłaszcza firmy produkujące wyłącznie polską żywność, ze szczególnym uwzględnieniem spójności produktu z lokalną bazą surowcową.