Zjedzą na polu w Wadowicach

admin 2016-10-02

To już przedostatnia okazja, aby przekonać się, że z lokalnych produktów można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. W najbliższą niedzielę, 2 października taką szansę będą mieć mieszkańcy i goście Wadowic. Właśnie to miasto stanie się bowiem na jeden dzień kulinarną stolicą regionu, goszcząc Małopolski Festiwal Smaku - "Zjedz na polu". Impreza rozpocznie się o godz. 12:00 na wadowickim rynku.

Małopolski Festiwal Smaku. Zjedz na polu to zupełnie nowa odsłona organizowanego od 11 lat Małopolskiego Festiwalu Smaku. W tym roku, opierając się na koncepcji streetfood - dania niczym z najlepszych restauracji na świecie, które są przyrządzone w oparciu o lokalne produkty serwuje się bezpośrednio z foodtrucków. Dodatkowo, dzięki specjalnie przygotowanej ciężarówce-kuchni goście festiwalu mogą degustować potrawy przygotowane "w plenerze" przez najlepszych szefów kuchni z regionu. Specjalnie dla wadowiczan będzie gotował Sebastian Schrom oraz ekspert kulinarny Jerzy Poznański.

W trakcie całego popołudnia będzie można też zaopatrzyć się w lokalne produkty. A wybór jest spory, bowiem na festiwalu w Wadowicach swoje stoiska otworzą: Masarnia Tradycyjna ZPHU "ELIMEX", Zakład Masarski "Mądry", Zakłady Mięsne "Wieprz", Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Barczyk", Gawor Produkcja Wędlin "Jakość i Tradycja", Spółdzielnia Ogrodnicza "Grodzisko", FPHU "Melba", "Karp Zatorski" Marek Mostowik, "Pstrąg Orawski" Jerzy Milewski, "Baran po Szczawnicku" Agnieszka Niezgoda, Tłocznia Chocznia, Tłocznia Owoców "Pawłowski", Tatrzańsko - Beskidzka Spółdzielnia Producentów "Gazdowie", "Niepołomicki Bartnik", Firma "MAGI", Pierożki babci Władzi, Łysoń - miody.

Dla uczestników przygotowano także wiele innych atrakcji. Najmłodsi będą mogli wziąć udział w licznych eksperymentach kulinarnych i zabawach, a starsi uczestnicy - spędzić aktywnie czas, np. bijąc (już po raz ostatni) rekord liczby przejechanych kilometrów na rowerach tandemowych. Niedzielne popołudnie umili koncert zespołu Hatbreakers i projekcja filmu "Ugotowany".

Małopolski Festiwal Smaku wspierają Partnerzy - Makro Cash and Carry Polska ufundowało produkty do pokazów kulinarnych, natomiast Hotel Mercure Racławice Dosłońce Conference & SPA - nagrody w postaci voucherów.

Program:
12:00 Rozpoczęcie Małopolskiego Festiwalu Smaku. Zjedz na Polu (otwarcie foodtruckowego miasteczka, stoisk dla producentów, mini przedszkola, rowerowego tandemu)
12:30 - 13:30 Pokaz gotowania - prowadzi Sebastian Schrom
Danie: Boczek od Barczyka duszony w piwie, grillowany na chrupko, flambirowany jarzębiakiem izdebnickim/ konfitura z czerwonej cebuli z suską sechlońską / lekko pikantny mus z jabłek łąckich /bajgiel z Kazimierza.
13:30 - 14:30 Występ zespołu Hatbreakers - część I
14:30 - 15:00 Konkursy na scenie
15:00 - 16:00 Pokaz gotowania - prowadzi Jerzy Poznański
Danie: Karp zatorski z piernikiem oraz kaszą gryczaną po królewsku
16:00 - 16:45 Występ zespołu Hatbreakers - cześć II
16:45 - 17:30 Pokaz gotowania - Restauracja Europa
Danie: Roladka drobiowa, faszerowana bigosem z dodatkiem: kiełbasy lisieckiej, suszonej śliwki suskiej
17:30 - 17:45 Konkursy na scenie
17.45 - 18.45 Występ zespołu Hatbreakers - część III
19:00 - Wieczorne kino plenerowe - film "Ugotowany"

Do zobaczenia na rynku w Wadowicach!

Ostatnie spotkanie z Małopolskim Festiwalem Smaku - Zjedz na Polu odbędzie się w Krakowie. Finał Festiwalu zaplanowano na 15-16 października, w Hotelu Forum Przestrzenie jako wydarzenie towarzyszące Najedzonym Fest, organizowane pod nazwą "Najedzeni Fest Małopolskim Smakiem".

Zapraszamy!