Małopolskie firmy powalczą o tytuł Polskiego Producenta Żywności 2013

admin 2013-05-29

W Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach wicemarszałek Wojciech Kozak wręczył małopolskim firmom wojewódzkie nominacje do tytułu "Polski Producent Żywności 2013". Nominowani do tytułu producenci będą mieli szansę wzięcia udziału w ogólnopolskim etapie konkursu.

Polski Producent Żywności to konkurs organizowany przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu. Inicjatywa ma na celu promocję krajowych producentów dobrej, cenionej przez klientów i taniej żywności oraz polskiego przemysłu rolno-spożywczego. O tytuł wyróżniający najlepszego producenta rokrocznie ubiega się ok. 100 firm z całej Polski. Tegoroczna edycja jest już 17. odsłoną konkursu.

W tym roku do rywalizacji o udział w ogólnopolskim etapie i tytuł Polskiego Producenta Żywności 2013 stanęło 20 firm z Małopolski. Po ocenie zaprezentowanych dziś w Karniowicach produktów nominację Marszałka Województwa Małopolskiego do tytułu "Polski Producent Żywności 2013" odebrały przedsiębiorstwa:

- P.P.H Wytwórnia Makaronów s. c. J.G Majka za makaron z pełnego ziarna
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bochni za jogurt naturalny
- Zakład Przetwórstwa Mięsa E. Barczyk za szynkę

Oprócz nominacji do konkursu podczas dzisiejszego spotkania trzech małopolskich producentów otrzymało z rąk wicewojewody Andrzeja Harężlaka odznaczenia państwowe.